10 minute read

Slow living: snelgroeiende interieurtrend

NELE SLABBINCK MANAGER GSPORT VLAANDEREN VZW

Wat is ‘G-sport’? “G-sport is een term die gebruikt wordt voor mensen met een beperking die sporten en bewegen. De ‘G’ is afkomstig van het woord ‘gehandicapt’, maar wordt vandaag ingevuld met woorden die meer zeggen waar we voor staan: geïntegreerd, genieten, gewonnen, gescoord…”

Wat zijn de grootste uitdagingen voor G-sporters? “Met G-sport Vlaanderen willen we drempelverlaging realiseren voor personen met een beperking door hen te inspireren om te sporten en bewegen én het brede publiek sensibiliseren rond inclusief sporten. Want sporten is voor veel mensen met een beperking niet vanzelfsprekend. De winter is sowieso al een donkere en minder toegankelijke periode, en sommige mensen zitten door hun beperking al in een soort lockdown.”

Welke oplossingen zijn er? “G-sporters hebben vaak nood aan aangepast sportmateriaal. We zijn daarom steeds op zoek naar G-evers. Kleine en grote sponsors die ‘fi nancieel geven’ maar ook ‘geven om’ G-sport. Als kenniscentrum doen we ook onderzoek naar wat een G-sporter nodig heeft, met oog op innovatieve en creatieve oplossingen. Daarnaast willen we een sterke community creëren, om iedereen de kans te geven om te kunnen sporten en te bewegen. Sport is goed voor lichaam en geest, het is fun. Zeker als je het samen doet. #samensterk”

Slow living, snelgroeiend in je interieur

Komende winter zullen we meer dan ooit thuis doorbrengen. Met onze neus op de meubels gedrukt, groeit het besef dat interieur niet alleen esthetisch maar ook rustgevend en comfortabel moet zijn.

Toen de drukke consumptiemaatschappij in maart abrupt tot stilstand kwam, ervaarden veel mensen een onverwachte opluchting. Volle agenda’s werden historische artefacten, yogamatjes daarentegen lustig bezweet. Eigenlijk gingen we massaal aan de slow living. Deze levensstijl predikt bewust versimpelen en vertragen, met aandacht voor kwaliteit en authenticiteit. “ uiswerken, thuisblijven en in kleinere groepen verblijven om jezelf sociaal te vermaken, is het nieuwe nu. Dat dit gepaard gaat met een ‘clean start’ in huis is logisch”, zegt de Nederlandse trendwatcher, journalist en interieurexpert Monique van der Reijden van Trend Compass. Ook in ons interieur willen we het gevoel van welzijn verhogen. “Interieur heeft een directe invloed op hoe je je voelt. Omring jezelf met voldoende ruimte, daglicht en rustgevende kleuren. Zo neemt de stress af en kun je makkelijker ontspannen.”

Bij het Antwerpse PUUR Interieurarchitecten merken ze de trend ook op. “De badkamer wordt een wellnesszone en de keuken moet steeds beter uitgerust zijn. Mensen hebben meer tijd en willen in alle comfort kokerellen. Daarbij moet er ruimte zijn voor gasten, om samen te kunnen genieten van een babbel en een drankje. Er wordt eventueel een buitenkeuken aan gekoppeld. Beleving staat vandaag echt centraal,” zegt Jan Geysen, hoofdontwerper bij PUUR.

Wie zijn interieur wil aanpassen volgens de slow livingwoontrend, kiest best voor materialen zoals bamboe, linnen en leder. “Meer dan ooit hechten we waarde aan natuurlijke materialen die zo onbewerkt mogelijk zijn,” zegt van der Reijden. “Daarnaast zien we lichte kleuren, zoals wit, crème, zand en kiezeltonen. Ook organische vormen doen het goed. Bijvoorbeeld een kast waarbij het lijkt alsof de nisjes uit een stuk natuursteen zijn gehouwen. Pluimgrassen, zeegras en gedroogde palmbladeren zijn jne decoraties die lang meegaan.”

Trends komen en gaan, maar het doel van slow living is net duurzaamheid. “Slow living heeft oog voor hergebruik en gerecycleerde materialen. In plaats van consumeren gaan we consuminderen”, aldus van der Reijden. Minder uitgeven, dat betekent geld sparen dat je vervolgens kunt besteden aan zaken die er écht toe doen. Opnieuw een gedachtegoed dat past binnen

De badkamer wordt een wellnesszone en de keuken moet steeds beter uitgerust zijn. Mensen hebben meer tijd en willen in alle comfort kokerellen.

 JAN GEYSEN, PUUR de slow livingtrend. Jan Geysen verduidelijkt: “Een slim grondplan is essentieel. Een woning moet duurzaam én functioneel zijn op de lange termijn. Wie overal dezelfde vloer legt, kan later probleemloos de indeling van zijn woning aanpassen. Een futureproof interieur moet je na tien jaar niet volledig renoveren.” Geen hip amingobehang dus, wel een tijdloos en ecologisch alternatief.

Na een koude winterdag stampvoetend binnenkomen in een heerlijk verwarmd nest, het doet je vingers tintelen en maakt je hoofd leeg. Wie kiest voor de juiste materialen en creatieve ingrepen, kan zo ook geld uitsparen. “Buitenzonwering houdt de zon honderd procent tegen. Gordijnen aan de binnenkant van je ramen daarentegen amper tien procent. Een stenen vloer werkt dan weer beter bij vloerverwarming dan een houten exemplaar”, vertelt Geysen. Tapijten op de grond en kaarsen creëren evenzeer een gevoel van warmte in huis, zonder dat je daarvoor de verwarming moet verhogen.

“Slow living gaat om een stateof-mind waarin we meer tevreden zijn met de simpele dingen van het leven zoals een warm en gezellig huis, gezond eten, een veilige en schone leefomgeving”, zegt van der Reijden. Geysen bevestigt dit: “Ga voor een slim interieur met rijke materialen. Een baksteen kan ook uit België komen.”

TEKST ROSALIE VAN HOOF

Haal de natuur in huis.

parket.

De subtiele schoonheid van geolied parket zonder je zorgen te hoeven maken over het onderhoud? Ja, het kan!

Ultimtec®, onze nieuwe innovatieve vernislaag beschermt je parketvloer en maakt reinigen eenvoudiger. Het hout behoudt zijn transparantie en de extra ma e afwerking gee een natuurlijke look.

Onze parketvloeren, met liefde gemaakt in Frankrijk, zijn beschikbaar in vele kleuren die bij elk interieur en elke levensstijl passen.

relax, it’s BerryAlloc.

Thuiswerken, dat is een haard waard

Rustig wegdromen bij dansende vlammen in de haard als het buiten vriest, daar kunnen we allemaal van genieten. Zeker nu we meer in ‘ons kot’ moeten blijven en de winter voor de deur staat, hebben we alle redenen om ons huis zo knus mogelijk te maken.

Een haard creëert een bijna magisch gevoel, waarbij het vaak meer om verbondenheid dan om warmte gaat. Dat is meer dan ooit van groot belang, zeker in deze tijden. Of je dat nu terugvindt in een vakantiewoning, appartement of werkomgeving: Gezelligheid is nooit ver weg als we aan een houtvuur denken.

De coronacrisis heeft ons al veel beperkingen opgelegd, maar heeft ons ook geleerd om de kleine dingen te waarderen. We zijn meer vastgekluisterd aan huis, en daarom willen we er een veilige, gezellige plek van maken. uiswerken zal steeds meer de norm worden, dus denken we bewuster na over de combinatie van een professionele werksfeer en de huiselijke gezelligheid. Naast de ergonomische bureaustoelen en betere internetverbindingen krijgen ook ontspanning en een feelgoodomgeving meer aandacht.

Het is wetenschappelijk bewezen dat genieten van een sfeervol haardvuur heilzame eigenschappen en een kalmerend e ect heeft. Toch herkennen en waarderen velen de sfeer van een haard nog niet voldoende. Traditionele haarden zijn immers niet noodzakelijk milieuvriendelijk en scoren ook niet goed op brandveiligheid. Bovendien hebben de meeste huizen centrale verwarming, zijn ze goed geïsoleerd en hebben geen schoorsteen meer, waardoor de haard als warmtebron nog weinig zin heeft.

De laatste jaren hebben fabrikanten van haarden zich toegespitst op innovatieve technieken en de ontwikkeling van sfeerhaarden. De haard moet nu vooral een prettige sfeer creëren. Verder willen we tegenwoordig bewust en e cient omgaan met het gebruik van fossiele brandsto en. Een van de meest duurzame alternatieven is de hybride inbouwhaard die gas en elektriciteit combineert. Gas zorgt voor de vlammen op de keramische houtblokken, daarbij doet de dynamische ledverlichting de houtblokken opgloeien en zorgt het voor een dieprood oplichtend asbed. Zo krijg je altijd een rijk vuurbeeld en bespaar je tot ruim 50 procent op gas en uitstoot.

Vier jaar na de eerste introductie verscheen een tweede generatie op de markt van inbouwhaarden, waarbij het vuurbeeld mede ontstaat uit water en stroom. Dit is een revolutionaire combinatie van opwervelende koudwaternevel en ledlicht, en creëert het enige echte driedimensionale elektrische vuurbeeld ter wereld, geknisper van de vlammen incluis. Geen uitstoot meer, geen gasaansluiting of schoorsteen nodig; alleen – desgewenst – ‘groene’ stroom uit het stopcontact en een kleine waterreservoir of een permanente kraanaansluiting.

Deze inbouwhaarden zijn bovendien onderhouds- en gebruiksvriendelijk en kunnen bediend worden via een afstandsbediening of een app op je telefoon. Al deze nieuwe sfeerhaarden zijn verkrijgbaar in verschillende formaten zodat je je haard kunt personaliseren, in overeenstemming met de stijl van je interieur.

Dat kopje ko e en het keuvelen over koetjes en kal es met de collega’s aan de ko emachine op kantoor missen we beslist. Maar met een bakje troost in de hand staren naar de vlammen in je open haard thuis kan veel goedmaken. Daarmee is een gezellige sfeerhaard weer hélemaal van nu.

In samenwerking met...

Faber is een Nederlands haardenmerk met al ruim 175 jaar ervaring in het ontwikkelen en bouwen van moderne haardvuren en kachels, waarbij het ‘volop maar verantwoord’ genieten van rijke vlammen voorop staat. De veelzijdige serie MatriX inbouwhaarden van Faber is – en dat is uniek- niet alleen verkrijgbaar op aardgas of (bio-)propaan, maar naar keuze ook als elektrische variant (de e-MatriX) op een combinatie van waternevel en led-licht. Of als hybride gasuitvoering (MatriX met HPL) waarbij ledoptica de gasvlammen en bijbehorende warmte gedeeltelijk vervangt. Voor meer informatie en dealers in Belgie: www.faberfires.com .

© IWO

Verwarmen met stookolieinstallatie minder nadelig voor klimaat dan aardgas

De conclusie van een onafhankelijk vergelijkend onderzoek: als u het volledige plaatje bekijkt, is de broeikasgasuitstoot van stookolie lager dan van aardgas. En binnenkort verwarmen stookolie-installaties gebouwen met koolstofarme, zelfs koolstofneutrale brandstoffen.

Als we de Europese klimaatdoelstellingen van 2050 willen halen, zullen we anders moeten gaan verwarmen. Daarover is iedereen het eens. Alleen is er vaak veel onduidelijkheid over wat nu de beste oplossing is.

Onderzoek geeft uitsluitsel

Een studie in opdracht van Informazout, uitgevoerd door het onafhankelijke studiebureau RDC Environment, schept meer klaarheid. Zij vergeleken de broeikasgasuitstoot van woningverwarming met stookolie en aardgas in België. De studie omvat een volledige levenscyclusanalyse (LCA). Met die methode wordt de totale milieubelasting van een brandstof bepaald. Van de ontginning over productie en transport tot gebruik en eindverbranding. Dit type analyse is ideaal om de totale en reële impact op het klimaat te gaan meten.

Aardgas scoort slecht

Uit de vergelijkende LCA op basis van de verwachte bevoorradingsbronnen blijkt dat de broeikasgasemissies van aardgasverwarming over een periode van 20 jaar 22% hoger zijn dan die van stookolieverwarming. Dit komt omdat de invoer van Nederlands aardgas in 2030

wegvalt. Aardgas zal van verder komen (onder meer Rusland, de Verenigde Staten, het MiddenOosten en Afrika) en door de langere afstand zijn de transport- en transmissieverliezen van dat gas groter. Bovendien komt er bij de productie en het transport ook methaangas vrij dat maar liefst 25 keer schadelijker is als broeikasgas dan CO2. Dit zorgt voor de slechtere klimaatscore van ons toekomstig aardgas.

In 3 stappen naar koolstofarm verwarmen met een stookolie-installatie

Ten eerste vervang je best snel een verouderde mazoutketel door een hoogrendementsketel. U bespaart zo niet alleen 30% op uw verbruik, maar u stoot ook 30% minder CO2 uit.

U kunt een tweede stap zetten in de inperking van de koolstofuitstoot (tot 45% en meer) door die ketel te combineren met de hernieuwbare energie van een zonneboiler of warmtepomp. De ketel wordt dan enkel gebruikt als er niet genoeg hernieuwbare energie is om je woning of je water te verwarmen.

De derde stap bestaat uit de geleidelijke vervanging van stookolie door hernieuwbare vloeibare brandstof met een zeer lage CO2-afdruk. Deze koolstofarme brandstoffen, die onder andere uit gerecycleerde plantaardige oliën of afvalstromen komen, kunnen de CO2uitstoot met minstens 90 procent doen dalen. Deze brandstoffen laten zich heel eenvoudig mengen met stookolie en kunnen die op termijn vervangen. Met enkele kleine aanpassingen is dit mengsel bruikbaar in bestaande stookolieketels en opslagtanks. In Europa, en in België, verwarmen testgezinnen zich vandaag al met deze nieuwe brandstoffen.

Zo ziet u maar dat stookolieketels niet langer een deel van het probleem van de klimaatverandering zijn, maar een deel van de oplossing.